Zsingjalov hac este o lipie armenească umplută cu verdețuri și legume, în denumirea căruia zsingjalov se referă la amestecul de verdețuri și legume și hac la pâine. Zsingjalov hac s-a născut în Armenia, dar, sub presiunea forţelor externe, cei care au părăsit ţara natală au început să o pregătească şi să o consume în diaspora, până în ziua de astăzi. Pot să vă spun din experiențe personale: armenii, chiar dacă au părăsit țara lor natală, și-au păstrat cultura, devenind membri importanți ai oricărei comunităţi.
Zsingjalov hac era o mâncare din timpuri mai grele, de foamete și război, dar era și o mâncare preferată în perioada postului. În opinia mea, este cea mai bună mâncare de primăvară, născută din sărăcie, ingeniozitate și bun gust. Există mai multe variante de umplutură, pe care le putem pregăti din zeci de legume: praz, usturoi verde, hasmațuchi, răcovină, măcriș, traista-ciobanului, urzică, toporaș, izmă bună, menta sălbatică, mentă comună, spanac, tragopogon, floare de mac, macul galben de munte, frunze fragede de in, năsturel, frunze de ridichi și sfeclă, iarbă grasă, mangold, rucola, cicoarea comună. Și încă nu am vorbit de ierburile condimentare: mărar, pătrunjel, tarhon, salvie, coriandru. Este musai să vă spun că printre cele enumerate se află și unele despre care nu am nici cea mai vagă idee ce sunt, altele sunt o raritate în această regiune, dar dintre cele disponibile am inclus aproape totul – și nu am regretat deloc!