Zsingjalov hac

2025-05-02
  • Distribuiți:

Zsingjalov hac este o lipie armenească umplută cu verdețuri și legume, în denumirea căruia zsingjalov se referă la amestecul de verdețuri și legume și hac la pâine. Zsingjalov hac s-a născut în Armenia, dar, sub presiunea forţelor externe, cei care au părăsit ţara natală au început să o pregătească şi să o consume în diaspora, până în ziua de astăzi. Pot să vă spun din experiențe personale: armenii, chiar dacă au părăsit țara lor natală, și-au păstrat cultura, devenind membri importanți ai oricărei comunităţi.

Zsingjalov hac era o mâncare din timpuri mai grele, de foamete și război, dar era și o mâncare preferată în perioada postului. În opinia mea, este cea mai bună mâncare de primăvară, născută din sărăcie, ingeniozitate și bun gust. Există mai multe variante de umplutură, pe care le putem pregăti din zeci de legume: praz, usturoi verde, hasmațuchi, răcovină, măcriș, traista-ciobanului, urzică, toporaș, izmă bună, menta sălbatică, mentă comună, spanac, tragopogon, floare de mac, macul galben de munte, frunze fragede de in, năsturel, frunze de ridichi și sfeclă, iarbă grasă, mangold, rucola, cicoarea comună. Și încă nu am vorbit de ierburile condimentare: mărar, pătrunjel, tarhon, salvie, coriandru. Este musai să vă spun că printre cele enumerate se află și unele despre care nu am nici cea mai vagă idee ce sunt, altele sunt o raritate în această regiune, dar dintre cele disponibile am inclus aproape totul – și nu am regretat deloc!

Pregătire

Amestecăm, încorporăm ingredientele aluatului, îl acoperim și-l lăsăm să se odihnească timp de 30 de minute. Legumele verzi le spălăm, le tăiem şi le amestecăm cu sare, piper și ulei. Împărțim aluatul în 6-8 porții (în funcție de câte lipii dorim să facem), formăm bile mici și le întindem, în formă de cerc, atât de subțiri cât putem. Așezăm o porție ideală de umplutură peste un cerc de aluat, apoi pliem marginile laterale ale aluatului una peste cealaltă, obținând astfel o formă de bărcuță. Coacem lipiile umplute pe ambele părți, într-o tigaie mare și cu fundul plat, până devin aurii. Zsingjalov hac este adesea consumat cu vin roșu sau bere, iar cei care preferă un stil de viață mai cumpătat, îl pot mânca cu chefir, iaurt sau lapte bătut.