Pe caniculă, puțini avem chef să ne petrecem timpul în bucătărie – mai ales lângă cuptorul încins. Chiar și atunci când vin musafiri dragi, pe care am vrea să-i răsfățăm cu ceva bun. La această „dilemă de vară” vine cu soluții cofetăreasa noastră, András Zsuzsi: deserturile sale din această lună nu sunt doar răcoritoare și delicioase, ci și ușor de urmat: de acum înainte le prezentăm pas cu pas, cu fotografii și explicații simple.
Reinventăm rubrica de deserturi a revistei Bucătăria Secuiască: începând din august nu vă vom arăta numai produsul final, ci vă vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare – cu fotografii din fiecare etapă-cheie și explicații scurte. Ne dorim să vă încurajăm să experimentați cu mai multă încredere și să pregătiți deserturi tot mai frumoase și mai gustoase. Totuși, le cerem cititorilor noștri – fie pasionați de cofetărie, fie doar amatori curioși – puțină răbdare: și noi învățăm, testăm, încercăm variante noi. Nu promitem perfecțiune de la început, dar vă asigurăm că facem tot posibilul ca să vă oferim o rubrică nouă, utilă, frumoasă și prietenoasă atât cu cititorii, cât și cu cei care pun mâna pe telefon.
Protagonista primei noastre încercări este nectarina. Nectarina este verișoara cu piele netedă, lipsită de puf a caiselor, puțin mai dulce decât piersica obișnuită și puțin mai fermă. Ea conține mai multă vitamina C, potasiu și vitamina A decât „sora” ei cu păr. În plus, nectarina este bogată în fier, fosfor, magneziu și are un conținut ridicat de niacină, seleniu și zinc, în plus ajută la protejarea celulelor noastre împotriva deteriorărilor.
Nectarina este suculentă, dulce, dar și suficient de acidă. Poate fi folosită pentru gemuri, dulcețuri, poate însoți preparatele din carne sau poate fi ingredient pentru deserturi. András Zsuzsi a ales, evident, ultima variantă: a adăugat acest fruct proaspăt la un cheesecake cu iaurt și la un crumble. Aceste deserturi nu sunt deloc doar răcoritoare datorită nectarinei, ci și pentru că modul lor de preparare este simplu și rapid: nu necesită coacere îndelungată și nici mult timp petrecut în bucătărie, fiind ideale pentru zilele de caniculă de vară.

Ingrediente
(pentru o formă de tort de 20x20 cm):
Pentru crumble:
• 50 g unt rece
• 40 g făină
• 50 g zahăr brun
• 25 g zahăr cristal
• 35 g fulgi de ovăz
• 30 g nuci pecan mărunțite
• 1 linguriță de scorțișoară
Pentru decor:
• 4-5 nectarine mijlocii
• 3-4 linguri de zahăr brun
• 3 linguri de amidon de porumb
.jpg)
Mod de preparare:
Pentru crumble punem toate ingredientele uscate într-un bol, adăugăm untul rece, tăiat în cubulețe și amestecăm – ori cu mâinile, ori cu un robot de bucătărie – până obținem un aluat cu o textură asemănătoare pesmetului. Tăiem nectarina în felii mai groase, amestecăm zahărul cu amidonul și trecem feliile de nectarină prin acest amestec, așezându-le după aceea pe fundul tăvii. Întindem aluatul cu nuci pecan peste fructe și coacem prăjitura la cuptor preîncălzit la 170 de grade timp de 20-25 de minute. Servim cu înghețată de vanilie sau frișcă.
.jpg)
Cheesecake cu nectarină și zmeură
.jpg)
Ingrediente
(pentru o formă de tort de 20 de cm):
Pentru blatul din biscuiți:
• 200 g biscuiți de ovăz
• 100 g unt topit
• 1 lingură de dulceață de caise
Pentru crema de iaurt:
• 400 g iaurt natur
• 250 g mascarpone
• 60 g zahăr pudră
• 1 lămâie (coajă rasă)
• 1 păstaie de vanilie (semințe)
• 6 foi de gelatină
Pentru decor:
• 2-3 linguri de dulceață de zmeură
• nectarină
• zmeură
• afine
.jpg)
Mod de preparare:
Pentru blat zdrobim biscuiții de ovăz într-un tocător, amestecăm cu untul topit și dulceața de caise. Turnăm aluatul în forma de tort și aplatizăm bine cu mâinile. Punem la frigider și pregătim crema.
Punem la înmuiat foile de gelatină în apă rece ca gheața. Începem să amestecăm mascarpone-ul cu zahărul pudră folosind un mixer de mână, apoi adăugăm iaurtul și celelalte ingrediente și amestecăm până obținem o cremă omogenă. Foile de gelatină le stoarcem bine, le topim într-un vas la foc mic, adăugăm 3-4 linguri din cremă, amestecăm compoziţia până devine omogenă, apoi o turnăm înapoi în restul cremei și amestecăm bine. Turnăm compoziția peste baza de biscuiți și o punem la frigider pentru 4-5 ore. După ce tortul s-a întărit, îl scoatem din formă, ungem partea de sus cu dulceață de zmeură și decorăm după preferință cu fructe proaspete.
.jpg)