Okroshka este o supă rusească de vară, care este pregătită folosindu-se legume proaspete și o zeamă pregătită cu cvas (o băutură fermentată făcută din secară). Deoarece în luna mai încă trăim în spiritul consumului de legume proaspete și grădina noastră (sau a altcuiva) este plină de verdețuri ce tocmai au răsărit din pământ, ingredientele ne sunt deja pregătite. În zona Gheorgheni, cvasul este mai greu de găsit, dar, ce noroc, în zonele fără cvas de ceva vreme s-a inventat varianta cu chefir! Mâncarea noastră, care se află undeva între salată și supă, poate deveni un preparat colorat și interesant în zilele gri. Legume crocante, lichid acrișor, fiecare gustare din mâncarea noastră vestește sosirea verii.
Pregătire
Cartofii îi tăiem în bucățele și îi fierbem. Legumele crude le feliem. Fierbem și ouăle separat: albușurile fierte le tăiem în cubulețe. Ceea ce este interesant în această supă este zeama, pe care o pregătim din chefir, apa în care am fiert cartofii, muștar, suc de lămâie, sare, piper, usturoi și gălbenuș de ou fiert. Dăm acest amestec prin blender. La sfârșit, turnăm peste apă minerală și o răcim. Înainte de servire, turnăm zeama peste legumele feliate, după care, ferindu-ne de soare, căutăm un loc umbrit și mâncăm această delicatesă rece, crocantă.