Cremă de urdă cu kimchi de ceapă verde

2025-06-09
  • Distribuiți:

După Paște, în urma unui act nu prea creștinesc, din laptele oilor rămase fără miei se prepară printre altele urda. Este o specialitate locală pe care eu o consum destul de simplu. Îmi place învelită în clătite, amestecată într-un fel de pastă tartinabilă pe pâine. Crema de urdă pregătită de mine este de obicei însoțită de alte gustări, cum ar fi slănină, cârnați, roșii, iar astăzi, în semn de conviețuire pașnică între națiuni, i s-a alăturat un kimchi.

Pregătire

Amestecăm urda zdrobită și iaurtul. Condimentăm cu sare, piper. Adăugăm ceapa, ardeiul, mărarul mărunțit și mai adăugăm sare și piper dacă este necesar. Servim cu pâine și kimchi de ceapă verde.

Kimchi de ceapă verde

Tăiem cepele în bucăți de aproximativ 6 cm și le tăiem pe lungime în două. Turnăm peste sosul de pește, amestecăm bine și punem deoparte. Amestecăm apa, făina de orez și zahărul, le încălzim până la fierbere, adăugăm mărul, usturoiul, ceapa și crema de ardei iute dat prin blender. Acest amestec îl transferăm cu o lingură peste cepe, amestecăm și așteptăm cu răbdare. Dar nu lângă kimchi, deoarece are un miros destul de puternic (ca să mă exprim mai delicat), iar fermentarea durează cam trei zile. Din acest motiv, o punem într-un recipient bine închis și ne ocupăm de alte lucruri. E bine să o amestecăm o dată pe zi. Se poate spune că în acest fel crema noastră de urdă, care nu e chiar foarte plină în gusturi, ajunge la un alt nivel!