Supă de mangold

2025-05-02
  • Distribuiți:

Adevăratul ornament al grădinii noastre renăscute este mangoldul, cu tulpinile sale albe, violete sau roșii și frunzele cărnoase, de un verde închis, legănându-se în briza de primăvară. Este o legumă trei în unu, unind efectele spanacului, asparagusului și a rubarbei. În regiunea noastră mangoldul este cultivat din secolul al XVII-lea, dar în Asia este consumat de mii de ani. Este bogat în vitamine (A, C), ușor de digerat și se poate utiliza în moduri diferite: putem pregăti frunzele ca frunzele spanacului, iar cu tulpina crocantă putem înlocui varza chinezească, asparagusul sau rubarba. Nu este o legumă prea cunoscută în această regiune, în piețe, în supermarket-uri nu am găsit-o niciodată, este un ingredient pe care îl putem găsi în propria grădină sau în cea a prietenei noastre. Deoarece această primăvară ne-a surprins cu zăpadă, vânt și temperaturi scăzute, ingredientele acestei supe au fost niște tulpini și frunze din recolta de toamna trecută, pe care le pusesem în congelator. Deci culoarea mâncării noastre este un pic mai închisă, dar gustul este divin! 

Pregătire

Fiind mangold de anul trecut, este spălat și mărunțit. Cei care folosesc mangold proaspăt, să îl spele și să îl mărunțească. Călim ceapa, usturoiul și mangoldul în unt. Cartofii curățați și tăiați în cubulețe îi fierbem, condimentăm cu sare, piper, niște nucșoară rasă, amestecăm cu ingredientele călite, cu smântâna amestecată cu făină și aromatizăm cu zahăr și suc de lămâie. Este o mâncare proaspătă, hrănitoare de primăvară.