Cultura vinului fără viță de vie

Distribuiți

În luna mai a fost organizată cea de-a patra ediție – pentru mine a fost prima – a evenimentului „Borszereda”. Înainte de începerea evenimentului mă tot gândeam: Oare cum o să fie această petrecere a vinului în umbra Munților Harghita, în zona cărora nu prea se cultivă viță de vie. Sau încă nu se cultivă. Noi avem cartofi, mere bune, pălincă și bere, oare chiar avem nevoie de cultura vinului, mai ales fără viță de vie? Vă răspund imediat: Da! Asta am simțit și la eveniment și după, deoarece întotdeauna avem nevoie de ceea ce ne oferă cultura vinului, adică fețe zâmbitoare, discuții inspirate, muzică bună și clipuri vesele. Dar haideți să vă arăt în detaliu cum a fost acest eveniment!

Locația

Muzeul Secuiesc al Ciucului, cunoscut și sub denumirea de Cetatea Mikó, a devenit, din fericire, unul dintre locurile des alese pentru evenimentele din oraș. În copilăria mea au fost condiții groaznice la cetate – cred că pentru mulţi dintre noi expoziția cu animalele împăiate a fost o experiență traumatizantă. Aceste condiții au dispărut și a devenit un muzeu de oraș de clasă mondială. Curtea interioară oferă o atmosferă plăcută şi, dacă plouă, oamenii se pot adăposti sub coridorul acoperit. Aici au primit locuri și cramele, iar în centrul curții au fost amenajate băncile și mesele – în plus, a existat și un loc elegant de spălat pahare, care mi-a plăcut foarte mult. Scena mică se afla pe partea dinspre Munții Harghita și era orientată spre intrare; aici avea loc în fiecare zi programul muzical, iar seara, de obicei, se aduna o mulțime frumușică.

Degustările de vin au fost organizate în sala de arme, care a fost o locație ideală: datorită pereților groşi de un metru și jumătate, sala era plăcut răcoroasă, chiar dacă era caniculă afară sau ploua în abundență.

Și în parcul mic din fața cetății era viață: aici puteai să cumperi mâncare de la Csomortáni Vágó sau de la Brutăria Bocskor (dar era și porumb fiert). Primul a oferit permanent câteva feluri interesante – cum ar fi ragu-ul cu nucă pregătit după rețete din cartea de bucate „Mâncarea franciscanilor”, sau o brânză la grill – dar au făcut în fiecare zi o altă variantă de ragu, care s-a dovedit a fi foarte populară – se vindea tot, în fiecare zi. La cel din urmă, pe lângă produsele clasice de panificație, întotdeauna aveau mare succes pogăcelele proaspete și calde servite alături de vinuri, precum și sucurile naturale – opțiuni sănătoase.

Tot în fața cetății se afla cortul pentru copii, care a funcționat intens tot weekend-ul, însoțit de o forfotă plăcută. Nu ține neapărat de locație, dar merită menționat și personalul: fie la intrare, fie înainte sau în timpul atelierelor, peste tot întâlneai un organizator, te întâmpina mereu cu un zâmbet larg și multă amabilitate. Nu era doar „standardul” din Miercurea-Ciuc – pentru asta un mare mulțumesc!

 

Vinurile

Scopul evenimentului era să aducă la noi vinurile Bazinului Carpatic și oamenii care pregătesc aceste băuturi. În afară de cramele din Ungaria au mai venit și producători din Slovacia și Voivodina, dar erau prezente, într-un număr semnificativ, și cramele din Ardeal – și acest fapt m-a bucurat cel mai mult. M-am întâlnit cu crame din Satu Mare, Sălaj, Bihor, Miniș și din regiunea Târnavelor, ceea ce este o ocazie rară, mai ales într-un singur loc.

Mi-a plăcut că vinurile pe care le-am gustat erau în general bune. Nu spun asta pentru că altundeva totul este mai bine, dar cele cinci decenii ale sistemului anterior au lăsat, să zicem așa, o amprentă subtilă. De fapt, au distrus cu un baltag tot ceea ce au construit până atunci, deci, dacă dorim să fim sinceri, trebuie să recunoaștem faptul că vinul din Ardeal este încă într-o etapă de adolescenţă. A fost nevoie să renască și să reînvețe secretele producerii vinului de calitate, într-o piață nouă, foarte competitivă și exigentă.  

Nu exista în ofertă de fapt vin defectuos, iar vinurile cu caracter casnic sau cele rustice au fost, din fericire, foarte puține. În schimb, au fost mai multe vinuri fermentate la temperaturi scăzute, cu drojdii selecționate. Aceste vinuri sunt ușor de înțeles, aromate și prietenoase, așa că nu este de mirare că aproximativ jumătate dintre expozanți au vândut totul până duminică seara. Desigur, au fost și vinuri mai corpolente, fermentate și maturate în butoaie, ba chiar și vinuri dulci.

Distribuția soiurilor și a stilurilor au reflectat bine cerințele pieței actuale: am consumat în principal vin alb, au fost și câteva vinuri spumante, ba chiar și Prosecco. Trendul rozeului nu dă semne de încetinire deocamdată, iar seara au apărut și câteva vinuri roșii lejere, pe care serile de mai din Ciuc le susțin foarte bine. A venit la noi și o cramă specializată pe vinuri naturale, cu vinuri delicate; cei cărora le place acest gen cred că nu au avut motive de nemulțumire.

 

Brânzeturile

Luna trecută am vorbit deja despre relația vinurilor cu brânzeturile – am auzit că sunt ca mireasa și mirele, dacă alegerea este bună, zboară confetti! Evenimentul ne-a oferit o oportunitate superbă de a asocia vinuri cu brânzeturi și brânzeturi cu vinuri. La ateliere, în fiecare zi, vinurile erau asociate cu platouri cu brânzeturi și pogăcele, dar producătorii locali și cooperativele din Frumoasa, Ghimeș, Tușnadul Nou și Gheorgheni au fost prezenți și cu standuri.

Am încercat brânzeturi cu mucegai, brânză trappista mai proaspătă, brânză maturată de tip Gouda și tot feluri de brânzeturi condimentate, rulate sau afumate. Per ansamblu, la fel ca în cazul vinului și în ceea ce privește brânzeturile am observat o etapă adolescentină: anii de început au trecut, apar brânzeturi tot mai rafinate și complexe, iar producătorii experimentează cu mai multă încredere – lucru foarte plăcut și de urmărit. Condițiile sunt ideale: în mare parte a lumii nu există aer așa de curat, câmpii de pășunat cu iarbă de atâta calitate, care nu au fost încă distruse de chimicale. Laptele este excepțional, la îndemână și este încurajator să vedem că există producători care profită de acest lucru.  

În concluzie, vă pot spune că această ediție a „Borszereda” a fost una plăcută, de iubit, cu o atmosferă excepțională, zâmbete, muzică, forfotă de copii, dar mai ales plină cu vinuri excelente și mâncare gustoasă. Dacă vinul și mâncarea pot aduce oamenii atât de ușor împreună și pot oferi un strop de voie bună și o atmosferă prietenoasă, plină de energie pozitivă, atunci evenimentul dedicat vinului are cu siguranță un viitor în Miercurea-Ciuc.