Vițel pe un grătar excepțional

2025-07-29
Porție: 4-6
  • Distribuiți:

Rareori ne gândim să includem pe meniul de grill party ficatul de vită sau de vițel. Neglijăm cu nedreptate, la fel cum neglijăm toate organele când este vorba despre gătit la grătar. Ficatul nu conține multă grăsime, dar este bogat în nutrienți și oligoelemente, deci poate completa excelent un meniu bogat în grăsime, iar la grill party-ul organizat de echipa Bucătăria Secuiască la Pensiunea Skanzen din Ghimeș am avut ocazia să încercăm echipamentul de gătit al lui János Bene, care parcă a fost creat pentru a pregăti ficat de vițel subțire și perfect.

Pregătire

Îndepărtăm membrana ficatului și vasele de sânge mai groase. Tăiem în felii de 5-7 mm cu un cuțit ascuțit. Ceapa roșie o tăiem în două, după care feliem, sărăm ușor și amestecăm cu o linguriță de zahăr. Slănina tăiată în felii subțiri o pregătim pe grătar pentru scurt timp. Condimentăm cu sare și piper feliile de ficat numai înainte de a le pune pe grătar, le amestecăm bine cu grăsimea și le coacem pe grătar de 180-210 de grade. Coacem ambele părți pentru 1-1,5 minute, după care le transferăm pe o zonă mai puțin fierbinte a grătarului (de 80-100 de grade Celsius). În grăsimea rămasă coacem cepele: le prăjim ușor, turnăm peste coniac și lăsăm să se aprindă. Când a ars conținutul de alcool, amestecăm cu cimbrișor și oțet balsamic. Servim cu ficat pe grătar.