Roșiile curățate și tăiate în două le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu părțile tăiate în sus. Le stropim cu două linguri de ulei de măsline și presărăm cu sare, piper. Coacem în cuptor încălzit la 180 de grade timp de o oră. În uleiul ce ne-a rămas călim ceapa, usturoiul, morcovii mărunțiți, condimentăm cu sare, piper. Turnăm peste niște fond de legume/apă/sau supă de tăiței, fierbem 10 minute și adăugăm roșiile (eu le-am decojit), restul fondului de legume, oțetul balsamic, cimbrișorul și busuiocul. După 15 minute de fierbere, mixăm supa ori într-un mixer ori folosind un mixer vertical. Servim cu busuioc proaspăt și diverse feluri de pâine prăjită.
Eu am întâmpinat situația interesantă în care cimbrișorul a fost proaspăt și busuiocul uscat. Toate acestea s-au întâmplat pentru că am reușit să omor din nou un busuioc în ghiveci (cei din grădina mea ar fi declarați neîncetat morți de către un fito-mortician, dacă ar trece unul pe aici), în timp ce un cimbru sălbatic mi-a făcut cu ochiul de pe stâncile de lângă drum, iar o parte din el a ajuns în oala de supă de roșii.